Pages

Thursday, 29 December 2011

Takmau, tak mau, chek tak mau!

Assalammualaikum.

Masuk hari ni merupakan hari ke- 7  aku dok kat Penang ni, rasa segan pulak nak balik Kelantan. Tolonggg...! Toksey..toksey...hahaha. Oi. Kena la balik Faznim oi. Sapa nak pergi amik Exam kat hang? Hahahaha.

Okelah, esok aku balik laa..tapi aku tak direct ke Kelantan terus. Nak singgah Kuala Terengganu. Nak pergi saing saing dengan member aku orang Ganu. Hehehe. Sambil menyelam minum ayaq. Sempat kah? Tak tau nak kata.

Tapi kan..berat ja hati nak balik...Mak, Ayah...Anim nak balik dah tau...jaga diri ya. Mak tu, dok sakit sakit gigi, jangan lupa makan ubat ya. Ayah pun.. dok sakit sakit jantung.. Thanks tau, layan kerenah Anim selama ni..hehehe. Paling best celebrate Birthday Anim baru ni.. Thanks Mak! Ayah! Kakak Kakak aku yang buaih!
Doakan kejayaan anakmu dan adikmu ini.  Di samping dalam mengharungi dugaan, cabaran dan rintangan.  Exam 3 minggu ni. Ketaq pala pala abih. Nak buat yang terbaik lah. BoboBOy! (apa kena mengena)




Wednesday, 28 December 2011

Goodluck for me

Assalammualaikum..

Nak kata bertapa pantas masa berlalu, tup tup aku dah penghujung semester 1 rupanya. Masakan tidak, lagi seminggu aku bakal menghadapi peperiksaan akhir semester bagi Tahun 2011/2012. Aku tak tahu kenapa semakin hampir ke tarikh tu, semakin debaran terasa.  Oh, barangkali aku dah lama meninggalkan perasaan debaran itu. Last pun masa zaman diploma. Now, aku di zaman lain ok. Tapi boleh samakan kah? Aku pun tak pasti. Kenang mengenang semula result carry mark, wallaahu'alam. Aku bertawakal serta berserah kepadaNya.

Study week starting from 22 December, aku manfaat cuti tersebut dengan study kat rumah. Ini bermakna, aku kat Pulau Pinang Pulau Mutiara! Ok. Terjerit sudah. Huhuhu. Oklah. itu sahaja. Banyak aku nak ngepek benarnya. Tapi tapi tapi. Tahhu ah! 

Salam

Sunday, 20 November 2011

Kembalikan Semangat Itu

Assalammualaikum. =)

Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi kerana aku masih diberi kesempatan untuk bernafas di dunia yang sekadar pinjaman ini.

Jam menujukkan 3.17 pagi tatkala aku menaip perenggan kedua.  Pergghh... bajet macam hard working sungguh la kan.  Mesti ada yang tabik spring lah sebab masih berjaga even pada pukul 3 pagi.  Tahukah ini semua gara-gara kerja last minit aku? Aku sendiri tak tahu. Bukannya tak pernah berazam untuk meninggalkan tabiat kerja last minit. tapi, tapi. Aku sendiri tak pasti.  Apakah mungkin ia sudah sebati dengan diri ku?? Nurfaznim=Last Minit. 

Masa belajar diploma dulu dulu, aku ingat lagi buat Rancangan Perniagaan. Sebagai pelajar di jurusan Perdagangan, haruslah kami membuat Rancangan Perniagaan tersebut atau lebih dikenali lagi dengan nama pendeknya iaitu RP. Tugasan yang diberi bukannya sekejap. Tak salah aku dari awal tahun lagi. Tempoh yang diberikan adalah 3 bulan kot?  Tapi kan bila group work, bila seorang tak bergerak, memang yang lain tak bergerak lah kan? Am I correct? Please la. Kata la betul. Hahaha. Cari bahan bukan main semangat, bulan Januari. Buatnya? 2 minggu nak hantar baru tergadah. Balasannya, aku dan geng tidur lewat, kadang kadang tak tidur langsung, paling sedih, muka aku naik jururawat yang semestinya kesan dari tidak cukup tidur.  Antara sebab penyebabnya keterlewatan itu adalah, masa buat RP, aku dan geng tak pandai nak menyelesaikan masalah akaun. Sentiasa tak seimbang. Bukan tak reti. Tapi, tak minat. Hahaha. Lebih kurang la kan. Walaupun basic. Ini juga mungkin balasan bagi tak serius ketika belajar. Abang Yusuf mengajar kat depan, suruh tengok nombor nombor kat papan putih. Tapi aku? Hahaha. Dok berebut rebut dengan member macammana nak dapatkan abang Yusuf. Padan Muka. Last last abang Yusuf pindah. Ikut isteri. =(

Tapi kan, aku dah cuba tau macam mana nak tangkis last minit ni. Namun apakan daya, aku tetap tak terdaya. Banyak pengaruh pengaruh dan anasir luar datang mengganggu.  Lagi lagi tengok tarikh nak dihantar lambat lagi.  "Lek luuuuu..." Macam sekarang ni. Dah dok ijazah pun tak reti buang buang lagi. Waaaa...bayangkan..aku kesempitan ruang waktu dan masa...ini lah balasan. Tapi kadang kadang aku insaf sekejap ja.  Sebagai contoh, kalau aku kata sem depan aku tak mau main ngn last minit dah, tengok tengok sem depan pun sama ja, aku azam lagi, sem depan, sem depan, sampailah sem depan depan.

Aku tak mau macam ni...tolong lahhh..~ Ada tips last minit best gak ni.. Sebenarnya aku ada ja jadual. Tapi lagi dok nampak jauh lagi, lagi jauh aku terpesong . ( aku tak buat kerja laaa...) Tengok. Sekarang orang lain dok mimpi dah pergi mana hala dah, aku baru saja selesai menaip minit mesyuarat untuk Mock Meeting yang akan dibentangkan hari Isnin ni. Waaaa..macam nak nangeh pun ada.  Tengok la kerja apa yang aku kena siapkan..

OFFICE PROCEDURE - MOCK MEETING 
ECONOMIC (ARTICLE + PAST YEAR QUESTION)
OFFICE AUTOMATION - REPORT
BUSINESS FUNDAMENTAL - REPORT
HUMAN COMMUNICATION - REPORT + PRESESENTATION

ni suma tak termasuk test dengan kuiz yang bakal menjelma...
Sebenarnya, boleh ja aku settle awal awal..tapi..tapi...tapi.......~



LAST MINIT, TOLONG HIDARI SAYA. KEMBALIKAN SEMANGAT SAYA.
EH,tapi kadang kadang last minit pun ada kebaikannya jugak kan? (harap harap la)

Selamat Pagi.


Thursday, 10 November 2011

apa itu update?

Assalammualaikum =)

Ya. Agak berkurun aku tak update. kenapa? kenapa? hahaha. Dalam kepala macam-macam nak share. Tapi...
Sejak aku stay kat negeri Kelantan, dan masalah line yang terserlah kelembapannya bak siput khinzir, aku tak dapat berbuat apa lagi. hahaha.

InsyaAllah. Pas ni okey.
=)






Tuesday, 20 September 2011

Semak Perut

Assalammualaikum  =)

Ini bukan semak perut untuk disemak helaian demi helaian or what. But, ianya semak yang berselerak. Hal ini bermaksud aku sangat semak perut. Semak perut ni di kategorikan sebagai orang yang memiliki perasaan runsing, berkecamuk, serabut, dan sebagainya yang lebih menjurus kepada benda benda yang tak best untuk dihadapi.

Ok itu sahaja untuk kali ini. Sebelum aku semak perut lagi teruk, rela ku mengundur diri.

Salam satu malaysia.

WAaaAArrggH...!

Ok, salam.

Thursday, 15 September 2011

Penantian Satu Penyeksaan, Namun Berkat Kesabaran Membuahkan Hasil


Assalammualaikum =)


Benar kata orang. Penantian satu penyeksaan. Pernah rasa tunggu boyfriend or girlfriend bila dah janji untuk berdating tak?? Bengkek je kan bila tau tau salah sorang lambat. aiseh, bila dah sampai,
  "owh, i baru je datang, tak lame pun tunggu."

perggh. Sanggup menipu sunat demi menjaga hati orang yang tersayang. Termasuklah dengan member member dan sewaktu dengannya. Nak hang out sekali bila dah set time, port, sekali batang idung pun tak napak. Orang utaqa kata rasa nak membai ja. (hahaha, macam kata kat diri sendiri nampak?)

Hm, muka aku kat atas tu bersamaan aku menunggu dan terus menunggu sesuatu yang tak pasti. Mengenangkan nasib, masalah, kekeluargaan, kewangan, disiplin dan sebagainya. Pergh. Apsal nak bajet sangat ni?? Maaflah. Terlebih exited sudah. Menaip pun tersasul-sasul. Hahaha. Ok, poyo sangat.
Eh, dah lah. Lebih baik pergi ke motif sebenar.

 Sebenarnya.. nak meluahkan rasa kegembiraan aku..asyik cakap dengan hati sorang sorang ja.. entah hati pun dah boring..

Pertamanya.sebenarnya dan sebetulnya, aku ni bukanlah bekerja di bahagian kesetiausahaan pun. Tapi bidang tugas aku memang ke arah kesetiausahaan even ianya dipanggil PT or lebih sainstifik lagi iaitu Pembantu Tadbir (P/O) N17. Dan aku bukanlah pekerja tetap di pejabat kerajaan itu. Sebaliknya aku hanyalah pekerja sambilan. Tau? Which means, gaji hari sahaja. RM54 darab dengan berapakah jumlah bilangan hari yang aku hadir bekerja. Cheyywah. nampak banyak kan? Basic memang banyak. Belum tolak cuti aku takmai. Ha, tak mai takdak duit tau. Tolak KWSP. Pompang pompang buleh la gagah.

Oleh yang demikian, setelah 4bulan mengharungi pelbagai liku liku dan onak duri yang mendatang sepanjang aku berkhidmat dan bekerja di bawah doktor pakar kesihatan awam, maka, sesuatu keajaiban telah berlaku. Hahaha. Keajaiban la sangat. Ianya di mana, pekerja sambilan akan ditukarkan kepada pekerja kontrak. Sungguh tidak ku sangka. Sangat sangat gumbira. Kontrak tu. Sapa tak nak? Gaji sama dengan tetap. Orang tetap dapat bonus, orang kontrak pun dapat bonus. Kalau sambilan sebelum ni, aku perlu memperbaharui tempoh perkhidmatan selama 3bulan, tetapi kalau dapat kontrak, bertahun tu. Setahun hingga tiga tahun. Mengikut kepada keperluan majikan. Alhamdulillah. Dah nampak dah. Aku akan buat sehabis baik untuk terus berada di pejabat yang sentiasa happening itu.

<3 

Untuk meneruskan perkhidmatan di pejabat berkenaan, aku dikehendaki membuat permohonan terlebih dahulu untuk dihantar ke Kementerian Kesihatan Malaysia. So, mereka akan proses segala. Di saat itu, ketika dalam penantian keputusan menjadi pekerja kontrak, satu berita di corong radio mengatakan mengenai semakan tawaran sambung belajar yang dipohon bagi sesi September 2011/2012 akan dapat tahu tak lama lagi. Wadduh! Terasa kot. Aku la tu yang mohon sebelum ni. Semakan pertama 16 Mei beberapa bulan yang lalu aku dah target, aku takkan dapat. Memang sah tak dapat pun. Sebabnya, aku tak cukup dokumen. Hahaha. Ya lah wei, sapa nak bagi kalau kau mohon masa kau belum ambil final exam? Dah pulak macam dia nak surat berhenti belajar. Lagi la aku tak tahu nak korek kat mana. Sedangkan aku baru semester akhir. Mana berhenti lagi. Ingat HEP nak sangat bagi? Mintak pengesahan pelajar pun terkemut kemut. Tapi, hati membuak buak jugak nak hantar sebab aku nak hantar jugak lah. Tak kurang jugak pada waktu tu, ada kakitangan HEP yang agak busy the body berkata "Hampa dok yakin sangat nak hantaq hantaq ni, boleh dapat ka?" Peerrggh. Pada aku, dapat tak dapat belakang kira. Yang penting hantar jugak. Wei, no pin dah beli. Belasan ringgit kot. Sia sia ja Mr.M temankan. Getus hatiku.

Alhamdulillah, pihak UPU tak sekejam mana pun. Even pada semakan pertama dia memang nampak aku tak layak, at least dia bagi chance untuk pelajar yang gagal permohonan ni, buat e-rayuan. Aku pun rasa semangat naik balik. Aku plan dengan kawan nak pergi Perlis nak kutip segala dokumen penting kat sana. Penting wei. Transkrip dengan surat berhenti belajar. Benda besar tu walau nampak sekadar ianya hanya sehelai kertas. Thank to my friend Ika yang sudi temankan aku. (^,^) Okeh. Siap. Masa nak pergi pos dokumen tu, aku pegang tangan kanan, dan baca "Bismillahirrahmanirrahim..." dalam hati berkata "aku redha atas ketentuanMu kalau aku dapat..Alhamdulillah..kalau tak dapat..aku redha.." boleh try next time kan?

15September baru baru ni, aku dapat mesej dari kawan aku dia kata, "Rayuan boleh semak hari ni kan?" Aku rasa..eh, bukan 17 ke? Then aku godek godek kat internet, sah! dah boleh semak.
Aku pun klik sana, klik sini, Ya Allah. Bergenang air mata aku. (Sikit la) Alhamdulillah..aku berjaya. Thanks to Allah. Kakak kakak aku suruh pergi ja, pergi. Katanya aku muda lagi. Dalam masa yang sama aku sayangkan pekerjaan aku. Kakak aku berkata lagi, rezeki kat mana mana ja. Jangan risau. Mendengar kata kata peransang sedemikian, aku nekad untuk berhenti kerja. Aku percaya, ada hikmah disebalik semua ini.

Sekarang ni aku cuma perlu mengumpulkan kekuatan untuk berada di tempat orang. (Buat terok kan) Ya. Aku takut. Aku takut kalau aku tak boleh menempuhi dugaan dan cabaran yang mendatang. Namun, aku yakin Allah sentiasa membantu hambaNya yang dalam kesusahan..

Buat sahabatku MizzChoco, janganlah bersedih. Gagal sekali tidak bermaksud gagal selama lamanya. Mesti ada hikmahnya. See? Even kamu tak berpeluang untuk ini, but you have still another chance.Kamu dapat tawaran pekerjaan di sebuah syarikat. As you said "Mungkin MizzChoco kena kerja dulu, kumpul duit..then baru pergi belajar..lepas ni tak yah susahkan mama dengan ayah..." Paling paling penting jangan mudah putus asa..sebab Allah tak suka pada hambaNya yang putus asa..so, chill ok? Kamu tak perlu rasa malu..Abaikan apa orang cakap..Try next intake. Confirm. 1st intake dapat. Tak payah rayuan rayuan dah. Ok? =)

Ok Lega. Tapi kenapa setakat terima tawaran aku nak kecoh sangat ni? Haha. Suka hati aku la.

Kepada warga Kelantan. See you. (^_^)

Wednesday, 14 September 2011

Monday, 12 September 2011

saya nak buat kek untuk merahitujambu


Memandangkan berdasarkan pemerhatian dari empat mata aku, *termasuk kaca mata daaa..*
doodle doodle semakin famous amous dalam kalangan manusia. 
Paling paling best ada blog yang telah menganjurkan pertandingan doodle bagi mencungkil bakat yang terpendam mereka mereka. Bagi yang dah pro, mestilah hebatkan.
Macam aku? Yang baru terkial-kial ni? Haha.
Hehe.

Oleh yang demikian, aku pun rase terpanggil untuk join contest blog merahitujambu .
Nak join? Boleh..sila klik header di atas untuk keterangan yang lebih lanjut.

Cepat-cepat! Tarikh tutup : 25 September 2011


*********************************************************************************

Berikut adalah kek yang dibuat sendiri setelah membeli bahan-bahan yang diperlukan bagi menyiapkan kek ini.
..



..




..



..




..



...





..


Teng terenggg.....~~~



 Chocolate Rainbow with Marshmallow Strawberry Cake

Ucapan:

Selamat Hari Lahir Buat merahitujambu, semoga dipanjangkan umur
dan senantiasa dimurahkan rezeki.
Ceria-ceria selalu!!

Tag kepada dua orang yang bertuah ni:







ok itu sahaja. sekian terima kasih.

Wednesday, 7 September 2011

Sunday, 4 September 2011

Kerna Hari Raya Begitu Berharga.

 Assalammualaikum, =)

Agak lama tidakku update blog ini. Tidak ku rela jika ia menjadi blog usang lagi bersawang. hahaha. ok, sangat menggiurkan.

Walaubagaimanapun, rasanya tidak terlambat untuk diri ini mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin" kepada semua rakan-rakan, hadirin dan taulan.  Semoga hari raya Aidilfitri tahun 2011 kali ini memberi seribu makna buat anda. Perggh. Dah macam iklan penaja sedikit sebanyak.

Alhamdulillah, pada 1 Syawal, cuaca baik-baik sayang sahaja. Memandangkan, kalau anda perasan, bermula dari malam 27 Ramadhan, hujan tak henti-henti membasahi bumi. Lebat sungguh. Apakah tanda-tanda malam lailatul Qadar? Hanya Dia Yang Maha Mengetahui. Sehinggakan aku basuh baju raya dan baju-baju seangkatannya terpaksa di"spin"kan sebanyak 3x dalam tahap paling last sekali aku pulas. Kakak aku sibuk dok sound-sound aku cakap,

"Spin aa lama-lama. Nanti reput baju hang baru tau.."

Namun, sebagai adik yang degil, aku tidak peduli. Aku pegi beli Downy yang "owh, saya tak pakai perfume...~" hasilnya even aku basuh last minute pun, tak de cahaya matahari disebabkan hujan, ia tetap wangi. Cepat kering pun cepat. Kasi kena sepoi-sepoi angin kipas siling+kipas berdiri=kering.  Selepas itu pasti ia akan membuatkan orang tertanya-tanya,

"awak pakai perfume apa hari ini..?" lalu aku menjawab, "owh, saya pakai minyak attar hari nie..."


Memandangkan cuaca pun seolah memahami bahawa kita menyambut hari kemenangan bagi umat Islam yang telah berjaya berpuasa selama sebulan dan tak sebulan pun dengan bersebab, maka aku yakin anda semua-semua beraya sakan lah kan? Itu yang pasti. Termasuklah aku. Sakan kah? Oh. Separuh-separuh. Kakak aku dah planning semua siap-siap. Tinggal nak melaksanakan tindakan sahaja disamping memerlukan persetujuan dari adik beradik yang lain.

Syawal Pertama : Beraya di rumah, bersama adik beradik.
                        : Petang, ke rumah Tok sebelah Ayah. Che Tom.

Syawal Kedua   : Ke rumah Tok sebelah Mak. Che Embun.

Syawal Ketiga   : Ke rumah Kakak sulung kat Perak.

Syawal Keempat : Aktiviti beraya ikut suka ke mana dan syawal-syawal seterusnya.



Lebih kurang beginilah situasi Hari Raya Pertama 

makan berebut-rebut ni orang kata lagi nikmat.

bajet mak andam. Menyiapkan akak sulung aku.





da lawo-lawa baru semangat untuk segment bersalaman dengan mak ayah         

suma ni bratoq nak duit raya dari maksu. Moga maksu baik hati.

Petangnya, bertolak ke Kota Kuala Muda, Kedah. Kampung Tok sebelah ayah aku. Sini tiap-tiap tahun meriah. Berhimpun habis anak chuchu, chicit, cucut, ciut, piut, miut, hahaha. Napak no, penipunye. Hm, agak aktif jugak aktiviti dijalankan pada sebelah malam. Aku tak join pun. Penakut. bak kata Yunalis Zarai. Fobia kot dengan mercun-mercun nih! Okey, abaikan. Tapi, yang ni aku berani.

lalalalalalalalala
SyooKK, aku main bunga api sambil hayun-hayun tangan tanpa menghirau orang sekeliling sambil nyanyi..lalalala~ "budak-budak" lagi.. umur puluhan nanti tak pegang dah... last, last, last. hahaha.


 Situasi Hari Kedua

Err..kat tak dak benda sangat pun..sebab Tok sebelah mak aku sakit. Kesimpulannya tak boleh nak huhah-huhah sangatla. Tiba-tiba jadi sopan dengan serta merta.


Hari Ketiga

Beraya kampung kakak sulung aku ni boleh tahan jugak lah. Sebab dia kahwin dengan orang Perak yang terlalu ramai adik beradik. 9 orang. Bila ada perayaan-perayaan macam ni, semestinya pakat ramai-ramai dok mai berhimpun lebih hebat dari perhimpunan bersih. Tapi not bad la. Sporting-sporting. Walaupun tak berapa kenal-kenal sangat. Tapi buat-buat ja la kenal. Hahaha.

SELAMAT HARI RAYA! 5adik-beradik.
 

Kakak-kakak aku pun boleh tahan la kalau bab bergambar ni. Tapi, banyak-banyak yang ni sahaja dapat menyejukkan mata memandang. Haha. Bukan senang nak berkumpul ke5-5 ketoi ni. Sebab kakak aku yang sulung menetap kat Perak. Kerja pun kat Perak. Anak-anak pun dia dah sekolahkan dekat Perak. Sapa tak sayang suami woi! Rela ku berkorban apa sahaja. Cheyywah!

Kesimpulannya, ziarahilah saudara mara kita dan bermaaf-maafan antara satu sama lain. lupakanlah segala sengketa lama. Buang yang keruh ambil yang jernih.. Tapi, tapi, ada jugak bila kita dah ambil yang jernih, dia masih mengeruh-mengeruhkan. Camna nak buat hm dengan orang yang sedemikian. Aiseh..


Wassalam..



















Sunday, 28 August 2011

Wei, bangun-bangun. Sahur..!

Assalammualaikum.

Hmm, apa punya tuurr. Orang cerita pengalaman puasa time awal-awal Ramadhan. Tapi aku baru terhegeh nak kongsi di saat Ramadhan nak berakhir. Wahaha. Tak pa lah. Apapun, yang pasti, dan hakiki lagi bersih dan murni, aku takkan melupakan kenangan pahit (orang kedah piau panggil Peit) ni dalam benak mahupun sanubariku. Aiseh. Ayat memang tak boleh pergi.

Okey. Macam teruk sangat peristiwa tu kan? Hey, Of course! Sangat teruk. Mula-mula bila dikenangkan memang geram sangat yang ammmmmaat..! ( Huruf M ditekan kan bagi menunjukkan kata penegasan) Tapi..bila dah lama-lama macam ni..rasa lawak pun ada. Bila ingat, pakat gelak ramai-ramai. Espeacially kakak-kakak aku yang ting-tong sesangat. Geram Gila!

Bilakah peristiwa itu berlaku?
Tak ingat bilakah. Tapi yang pasti Ramadhan tahun 2010. Ketika itu aku sedang menjalani Latihan Industri di Semester ketiga. Biasalah, nama pun Latihan Industri, mestilah dilatih kaw-kaw punya. Lagi-lagi bidang Kesetiausahaan ni. Nampak ja senang. Tapi hakikat...Meh ceburi sendiri. Baru rasa. Hahaha.

Pada suatu malam, aku dengan kakak kedua aku pegi shopping ke Sunshine untuk membeli keperluan-keperluan rumah. Dalam masa yang sama, aku teringin sangat nak makan Stik Ayam yang di 'steam'. Sedap woh! Sebab mengingatkan aku kepada kenangan bekerja sebagai promoter yang curi-curi makan stik ayam ni dalam stor. Tapi aku beli mentah punya la. Sebab konon nak steam kat rumah ja. Well, nak buat makan sahur. Terasa macam omputeh aa sket.

Bila dah beli-beli, simpanlah di dalam peti ais.. Manusia ni bila kita dah 'mind set' sesuatu mesti dia akan sedaya upaya laksanakan. Betul tak? Betul tak? Pada pendapat aku la. Sebab, apa yang terjadi pada aku ni akibat aku dah setting siap-siap dalam kepala aa ni. Ntah macam mana boley pulak aku tidoq awal. Letih kot.  Maklumlah. Pelajar practicle. Penat ja memanjang.

Tatkala dibuai mimpi-mimpi yang indah, kakak aku yang nombor empat ni kejutkan aku. Lebih kurang camni lah dialog beliau,

"Wei, bangun-bangun..!! Souq-souq! (sahur la, utaqa piau punya mai)"


"Hah? Souq?? Ha, ha, Ok-ok." aku membalas dengan berkeadaan kusut dan masainya.

Memandangkan aku tidur katil bahagian atas, (katil dua tingkat) aku pun bergegas turun dari katil, segera membuat persediaan apa yang patut untuk memasak stick ayam yang dibeli sebentar tadi.

Bukak peti ais, sediakan periuk, isi air dalam periuk, panaskan api, (semua ini berlaku dengan pantas sebab aku rasa macam aku dah lewat bangun.) dan segala-gala dengan muka tak cuci, gigi tak gosok. Semua ni gara-gara exited yang melampau.

Kebetulan, kakak aku yang nombor dua ni, tak tidur lagi. Then dia cakap, 


"Anim, nanti nak tidoq tutup semua-semua ya?"


Aku dengan hairannya mula terfikir, kakak aku dah nak masuk tidur dah ka? Lalu aku pun bertanya,

"Kak Ma nak masuk tidoq? Kak Ma tak souq ka?"


Dia mengerutkan dahi dan kening dan apa yang ada. Haha. Pas tu dia jawab,


"Hah? souq apa nim, baru pukoi 1.30 pagi..mamun ka pa hang ni?"


Aku pun pergi ke ruang tamu dan pegi usya rapat-rapat dekat jam dinding. Biasalah. Rabun jauh. Apa pun tak jelas. Alangkah pilunya hati ini memang baru 1.30 pagi!!!!. 


Perggghhh! Memang panas ja hati aku ni. Habis terkeluar kata-kata kurang sopan yang dilontarkan oleh aku untuk kakak aku nombor 4. Dia dengan bahagianya gelakkan aku. Kukik-kukik-kukik dalam bilik. Memang rasa teraniaya aa jugak. Aku dengan bersemangat gila. Aku pulak kalau jenis orang kejut sentuh badan, terus bangun. Dan masa tu, aku tidur pun terasa bagai dah lama aku tidur. Padahal... Eee. Bengang gila dengan kakak aku masa tu.

Lepas tu, aku qabat panjat katil semula. Dengan tak semena-menanya..aku menangis.. ='(   waaaa. Lemah siot aku. Tapi memang aa. Terasa sangat bagai dipermainkan. Kejam. Waaaa....!!!!! Nangis adalah salah satu cara aku melepaskan apa yang aku tak puas hati. Nangis-nangis dan tertidur..sampailah ke waktu souq yang betul-betul punya.

Mula-mula aku macam taknak cakap dengan kakak keempat aku ni. Tanya sepatah, jawab sepatah. Nak tengok muka? Lagi la. Masih hot-hot lagi nih. Tapi orang kata, air dicincang takkan putus kan? Then, aku pun cakap-cakap balik dengan dia. Sebab apa? sebab aku dok p kerja dengan dia. Hahahaha.

Okeylah. Kesimpulannya, jangan terlebih exited. Nanti makan diri. hahaha. Merepek ja. Kalau nak exited tu boleh. jangan bagitau dekat orang. Nanti malu ja bila apa yang kita exited tu tak menjadi. Kan? kan?


p/s: Sebenarnya kan, kakak keempat aku cakap, dia dengki tengok aku tidor awal. sebab tu dia buat macam tu. Hampeh betol.









Saturday, 27 August 2011

Duit raya awal

Assalammualaikum.

Petang selepas rehat tadi, sedang buat-buat sibuk mengadap komputer, tiba-tiba satu suara 'deheman' jelas kedengaran. Deheman tau deheman? EkkHEm! ha, tu la. berdehem..

Hahaha. cepat-cepat minimize segala apa yang patut. Kalau tak, kantoi ooO..eh, eh, siapa dia yang aku dok buat kalot malot sangat ni? owh, dia la DR. AZZYtuutt.. hehehe. (bukan nama sebenar) Dr aku senang ja nak detect if dia brada di mana-mana. Sekali dia berdehem. Tau dah dimana destinasi yang beliau berada. (eh, aku ni dalam kategori mengumpat kah? tak kan? tak kan? anggaplah konon-konon info.)

Dalam kesibukan yang bajet melampau, dia datang ke arah aku.
"Anim, nah duit raya. Selamat Hari Raya ye"
hahaha. kaget di situ. Apa yang pasti sampai aku terlupa nak bersalaman dengannya. Maklumlah, orang pertama terima ampau. Mak aku panggil enbelep. (edit dari omputih punya sebutan envelope).
Syukur tak terkira. Even tak seberapa, lepas la cover balik aku shooping waktu rehat tadi. hehehe.
Yang penting Ikhlas. kan doktor kan? kan? Terima Kasih Dokter. =)
Serbu bilik dia. Then salam jugak tau. Kalau tak, kat rumah nanti tak tenteram. Padan Muka.

Next, enbelep kedua from Sister. Sister stand for Ketua Jururawat Kesihatan. Dia datang-datang dan terus bersalaman, dan terang-terangan dan eh, eh, sebenarnya tanpa enbelep pun. Style selop-selop poket, yang mana ada, itu lah. Haha. Walaubagaimanapun, terima kasih...

WAaa.. agak tergaru disitu. Da kerja pun ada lagi orang nak bagi duit raya. Hahaha. Well, umur baru
 19 Tahun 8Bulan kan? Still belasan kan? Mana sampai puluh-puluh lagi. Hahaha. Dengan fizikal aku yang macam budak-budak pulak, if aku pegi rumah ke rumah kutip duit raya pun orang maybe akan percaya kot? Tp akan kantoi jugak coz, mane ade budak tumbuh jerawat di usia muda? hahaha. Mampuih. Nak kelentong apa? Hahaha.


SEDIH RAMADHAN DAH NAK BERLALU PERGI.
GEMBIRA SEBAB AIDILFITRI MENJELMA.

SALAM AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN.


Friday, 26 August 2011

Kecewa Hati Ini


Assalammualaikum.

Perggghhh...(ui, tadi macam bajet sopan) agak janggal la. tp peduli apa aku. rumah baru wei. follower suma hilang. tp takpa. 20 ketoi ja pun. kalau puluh3 ribu bagai blogger feymes yang lain, memang menangis aa kot? yang penting post3 aku selama ni masih selamat. jenuh menaip woh. hahaha.

Eee. macam suci je an? putih bersih, gebu-gebu lagi ni. ntah la. Masalah apa pun aku tak tau blog aku b4 this. da pelbagai cara aku mencubanya. namun, apa kan daya, masa tak akan kembali..hancur musnahlah..semuanyaa...
Tapi aku redha je lah. ada hikmah di sebalik semua ini.

Okeylah. malas nak tulis panjang-panjang. Tengah frust ni. isk, isk.

='(

Thursday, 18 August 2011

#Wordless Wednesday


Time Pensyarah takdak, aku la jadi yang jadi pensyarah.


see you in next entry!

Wednesday, 17 August 2011

3 amalan penting di bulan Ramadhan

Assalammualaikum.

Salam Ramadhan..17 Ramadhan = Hari Nuzul Al-Quran..

Alhamdulillah, tadi pergi solat terawih dekat masjid berdekatan dengan rumah sahaja. Kebiasaannya mengerjakan solat terawih di Masjid Negeri. Memandangkan bersiap pun lambat bagai kura-kura, maka pergi masjid yang dekat-dekat je lah.

Aku ada perasan tadi, imam masjid asyik baca surah Al-Qadr untuk setiap rakaat kedua solat terawih. Hm, tak pa la, aku beranggapan bahawa, pak imam ni suka Surah tu kot, or Surah tu je yang dia ingat tak? Sedikit kelainan yang dibuat oleh masjid ni. I thought mereka buat 23 rakaat. Rupa-rupanya 8 rakaat sahaja. Namun tak selesai macam tu sahaja. Mereka menambahkan aktiviti sesi ceramah a.k.a tazkirah sebagai majlis Ilmu pada malam yang sama untuk para jemaah yang datang.

Benarlah kata ustaz, even dok pulun perkara-perkara sunat, tp perkara fardhu di abaikan tiada gunanya. Majlis Ilmu merupakan perkara fardhu. Jadi malam ni, aku dapat buat dua perkara, sunat dan fardhu. Alhamdulillah...

Pada malam 17 Ramadhan, ustaz memaklumkan kepada kami bahawa ia merupakan peristiwa di mana Allah SWT telah menurunkan Kitab Suci Al-Quran kepada Nabi Muhammad SAW di Gua Hira'. Dan ia juga berkait rapat dengan Surah Al-Qadr kerana ayat pertama surah berkenaan menjelaskan bahawa Allah SWT menurunkan Al-Quran pada malam Lailatul Qadar.  Subhanallah... Tapi ada ulama' yang berpegang bahawa pada setiap 17 Ramadhan merupakan malam Lailatul Qadar. Tak kurang jugak ulama' yang menyatakan bahawa 10 malam terakhir dan malam ganjil adalah malam Lailatul Qadar. Wallahu'alam.. Semua ni kerja Yang Maha Esa.. hanya Dia yang Maha Mengetahui... Kata Ustaz, Malam Lailatul Qadar boleh dikatakan sebagai sebuah anugerah yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada umatnya yang bersungguh-sungguh dalam mengerjakan puasa di bulan Ramadhan. Misalnya, macam kita sekarang ni lah, kalau kita berpontesi meningkatkan pencapaian prestasi kita, mesti kita dianugerahkan dengan pangkat..gelaran..segala-gala tu kan? Such as, Dato'..Datin...Tan, Tin, Tun.. *ustaz kata, aku retype jerk*  Begitu jugalah dengan situasi ibadah puasa kita sekarang.. Betapa beruntungnya jika hamba Allah SWT yang menerima Lailatul Qadar sebab setiap hajat dan permintaan yang dipohon kepada Allah SWT akan dimakbulkan olehNya.

Selepas tu, ustaz terus fokus kepada amalan-amalan yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW sepanjang di bulan Ramadhan. Sebenarnya mesti banyak. Tapi ustaz kupas 3sahaja. Okeylah. 3perkara ni pun da cukup bermakna dan mudah untuk diikuti.


Let's check it Out :


1) BERSEDEKAH


Sedekah terbahagi kepada dua. Pertama Sedekah Sabil..(lebih kurang la kot ejaannye). Bagi sedekah ini pahalanya boleh dianggap sebagai fix aa. Sebagai contoh, kita sedekahkan makanan, minuman, sabun, or others things yang boleh menyebabkan habis apabila digunakan, maka cukup setakat itu kita menerima ganjaran pahala. Sebab apa yang disedekahkan tu dah habis. Senang citer, Habes benda, tak de pahala. Ada benda, Ada pahala. Haa.. Kerana pahala sedekah based on pengaplikasian oleh penerima sedekah tersebut.

Jenis sedekah satu lagi adalah Sedekah Jariah. Sedekah jariah ni boleh dikatakan macam menyumbang sesuatu benda yang kekal dan yang boleh digunakan pada jangka masa yang lama. Sebagai contoh, tanah wakaf, lampu kipas kat masjid, kerusi, jam dinding dan apa sahaja yang selagi terdaya berfungsi. Tambah-tambah pula semakin ramai menggunakannya, semakin banyak pahala si pemberi sedekah tersebut. Alangkah bahagianya pahala yang diterima merupakan ganjaran pahala untuk seumur hidupnya. Subhanallah...
Sebab tu kita sebagai manusia lebih digalakkan sedekah jariah..

2) BERDOA

Nabi Muhammad SAW sentiasa berdoa.. Baginda tidak putus-putus berdoa tidak kira siang mahupun malam. Malah, setiap perbuatan yang dilaksanakan oleh baginda semuanya dimulakan dengan doa. Doa memakai pakaian, doa masuk dan keluar tandas, dan pelbagai doa harian yang lain. Selesai solat baginda berdoa, tengah malam baginda berdoa, berdoa, dan terus berdoa memohon kepada Allah SWT. Oleh itu, kita juga boleh berdoa sebanyak mana pun...kerana Allah SWT Maha Mendengar, Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang.. Semoga apa yang kita mohon dimakbulkan olehNya.. Amin...

3) MEMBACA AL-QURAN


Al-Quran merupakan sebuah kitab yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW. Nabi Muhammad SAW sentiasa membaca Al-Quran, lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan. Pelbagai aktiviti yang dijalankan oleh baginda. Paling kurang, jika kita tidak membaca pun, tetapi kita mendengar bacaan Al-Quran pun sudah menerima ganjaran pahala. Untuk mengetahui antara kelebihan-kelebihan membaca Al-Quran di bulan Ramadhan, klik sini. Kata ustaz lagi, tak mengapa jika kita baca Al-Quran tanpa memahami maksud dan tafsirannya. Bacalah dengan seikhlas hati. Lama-kelamaan kita akan menjadi seronok untuk membacanya. Selepas bulan Ramadhan, hasil keikhlasan hati itu akan membuatkan kita merindui untuk membacanya semula. Dan untuk pembacaan seterusnya cubalah baca dengan tafsirannya dan memahami isi kandungannya. Insyaallah.. Asalkan baca dengan betul dan mengikut hukum-hukum tajwid.

Semoga amalan yang dilaksanakan ini, bukanlah untuk bulan Ramadhan sahaja, tapi untuk selama-lamanya..
InsyaAllah...

Wassalam...


see you in next entry!

Sunday, 7 August 2011

Nun. Ya. Ta. = ??

Assalammualaikum.

Semestinya setiap umat Islam di seluruh dunia sedang menjalani puasa sekarang ni di bulan Ramadhan yang mulia dengan penuh kegembiraan walaupun masing-masing mempunyai niat yang berbeza.

Ada sesetengah daripada kita mungkin gembira sebab nak menempah baju, perabot baru, atau nak pasang langsir baru dan semua serba serbi baru lah senang kata. Dan sebahagian yang lain mungkin jugak gemar makan kuih muih dan lauk pauk yang dihidangkan pada musim Ramadhan ni. Sebab mungkin susah dah lepas ni nak dapat kuih-kuih macam tu pada bulan-bulan yang lain.

Tak kurang jugak ada di antara kita yang berharap untuk berkumpul dengan ahli keluarga dan menikmati hidangann dan juadah yang disediakan di rumah. Sebahgaian lagi mungkin dok target bulan ni merupakan bulan jualan yang hebat dan boleh melebatkan keutungan yang lumayan.

Bagi mereka yang lain, ada jugak mengambil kesempatan ini mendekati Allah dengan melakukan perubahan dalam hidup mereka. Sebagai contoh, mengenakan pakaian yang menutup aurat, menjauhkan diri daripada perbualan dan perbuatan yang tidak membawa manfaat, menambahkan lagi solat-solat sunat, kerap menghadiri kelas agama, membaca Al-Quran dan sebagainya.

Tak dinafikan, aku sendiri mengalaminya. Sebab tahun 2008, umur aku 17 tahun baru aku start pakai tudung. Time tu sehari sebelum masuk bulan Ramadhan. Owh, sangat best. Masa tu shawl shawl pun belum datang lagi. Yang dok hangat masa tu is Tudung ekin. Sikit-sikit tudung ekin. Apa yang membuatkan aku pakai tudung, sebab aku tiba-tiba rasa malu. Malu. Kenapa ntah? Hahaha. Rasa macam tak complete ja. At last. Yea. Alhamdulillah, kekal sampai sekarang. =)

Semua perubahan yang dibuat adalah bergantung kepada niat masing-masing. Jika niat yang dipasang tu betul, maka ia akan membawa perubahan ke arah yang betul.  


gambar hiasan.



p/s : tahun ni, tak dak baju raya kot? tailor suma ta mau amik upah dah. grrr...


see you in next entry!

Saturday, 16 July 2011

Siapakah Dino sebenarnya?

Assalammualaikum  =)

Aku tak ingat bila ntah, aku telah di tag gambar oleh kawan baik aku, Cik Nurul Hidayah mengenai telur dinasor (atau nama samaran yang lagi sedap untuk disebut adalah telur dino) yang giat bertelur bagai cendawan tumbuh selepas hujan. hahahaha. Siyesly kalau tengok mmg rasa macam nak penyet-penyet. Geram pun ada. Grrr... Tapi aku buat rileks ja. Heran ape i. Ingat i tak takut dinasor ker? huh.

Nak tengok telur dino tu? Geram wOO..buat lagi. Grrr...




Ini adalah telur dino.
gambar dari : facebook. Nurul Hidayah M. Nassir.


telur dino yang sempat menetas.




.
Pada mulanya aku macam blagak-blagak sket la kan, aku buat tak tau je ngn telur ni. Tapi ari-ari masuk notification aku sebab ramai gila dok mengomen. Siyesly aku takde feeling pun sebab aku ingat pada mulanya juz saja-saja nak tag ja. Almaklumlah skrang kan makin canggih manggih. Aku dok ingat benda ni ntah korek kat google ke, pastu sonok-sonok tag. (sorry dayah. hahaha) Lastly, apa yang menyakinkan aku bila aku baca-baca balik komen-komen sebelum ni, laaaa...Cik Dayah aku ni menega rupanyaa? hahaha. 

Aku pun baca-baca komen, rasa macam best pulak. Padahal memang selama ni dok pendam-pendam teringin pun. Cuma aku tak pasti motif dia tag. (kesian kat aku. bukan nak qeti baca) Setelah sekian lama memendam perasaan, disebabkan kecomelan telur ni, maka aku pun decide nak merasa. Sebab 'dont judge the food by photo' hahaha. Sengal. 

Aku pun contact Cik Dayah aku ni. Pada masa yang sama, nak tolong kawan-kawan nak berbisness la kan.(Dayah is my Ex-Dorm mate kat sekola teknik dalam jurusan Perdagangan.) For the first, ingat nak guna telur ni untuk buat dOorgift kenduri adik-beradik aku. Aku mau order dia 500bijik telur. Tapi, setelah berbincang, mereka tak setuju. Tak setuju pun tak pa lah. A.i.k? Hahaha. Then, disebabkan teringin tersangat, aku pun order untuk santapan seronok-seronok. Jangan tak tau, telur si dino ni terdapat pelbagai perisa. Hehehe. Sempoi. Ada coklat, Strawberi, pandan, dan sebagainya. So, aku pun order pandan 12, Strawberi 4, Coklat 4. Hahaha. aku rasa semuaaa! Ohoi. belagaknya. Siyes jakun.

Teng Terenggggg....~~

yang ini perisa pandan ya tuan-tuan dan puan-puan.


 Yang perisa coklat dengan stoberi aku da pelahap abis. Tak tahan menengok. Sebagai pelanggan yang agak mengada-ngada, aku soh Cik Dayah ni buat huruf-huruf. Saje, asik bulat-bulat je, ce buat len pulak. Tp kenapa Suzie? Haha. Semestinya la ni untuk mak dan ayah aku. Shuib + Fadzilah.

Ngapp! masuk dalam mulut lagi.

Akhir kata,Thanks to Cik Nurul Hidayah, kerana sudi menghantar telur dino yang SEDAP ni.  Walaupun pelbagai rintangan, cabaran dan dugaan yang menimpa antara kita. Hahaha~ macam-macam lagi dia berbisness. Wanna see more? (click here)

Sebelum telur dino tu menetas dan mengamok, aku chow dulu.




tata.




see you in next entry!

Tuesday, 12 July 2011

I am positif thinker.. =)

I like what I see in the mirror
When people say I look good, I thank them
I always remember the good things that happened to me
I complete with my self rather than with others
I like to learn as much as I can
When I make a mistake, I learn from it and hopefully never repeat it
I am proud of my achievements
I give my self a treat whenever I achieve a little successes
I will enjoy my life to fullest be have like a winner,
work like a winner and
I will be a winner. 



see you in next entry!

Thursday, 7 July 2011

Nak? Tak Nak?

Blur lah bila mengenangkan.
Tapi aku sendiri tak pasti
Aduh. Sampai bila nak macamni?

Macam-macam pendapat, nasihat yang diterima
Tak kurang logik dan memberi sebab sebab munasabah
yang membawa kepada NEGATIF  dan adakalanya memberi
KEBAIKAN.
Tapi, tapi 
aku sedang membaca ke arah POSITIF.
namun, apakah mungkin mendorong kepada KEBURUKAN?

Ya, Allah, Bantulah hambamu ini
Yang sesungguhnya masih tenggelam dalam kekeliruan
Dan berikanlah aku
Petunjuk-Mu 
Kerana Engkau Yang Maha Mengetahui
Segalanya..

= (

see you in next entry!

Friday, 1 July 2011

Transformer : Dark of The Moon, 10/5 bintang ok.

Salam 1 Malaysia.



Kalau usya tajuk aku pun da tau. Of kos aku nak habaq pasai crita transformer la tuh. Hey, of course lah. Takkan nak critea You, Saka Pergi Jauh-Jauh plak? (ntah apa-apa punya cerita. Aku pun tak paham)

Semalam, aku dan kakak sebilik kat ofis aku ni dapat tiket free untuk menyaksikan filem Transformer : Dark of The Moon.  Actually, free tu takla free sangat. Tp mmg free pun. Tp, Tp, (Hey, mepek apa da?) Bukan, bukan. Ofis aku mmg nak bagi free tp over budget, so kena la topup duet tiket sikit kot ataih sebanyak RM1.50 setiap orang. Murah kah? buleh la gagah. So, kami yang p tengok ni ala-ala macam p tengok tayangan perdana aa plak. Majoriti suma staff office yang exited nak tengok.

Transformer dibintangi oleh pelakon terkenal, Shia LaBeouf  dengan memegang watak sebagai Sam Witwicky. (payah sangat, wiki-wiki suda). Pastu dalam cerita ni, dia ada aweks yang lagi seksi dan cun iaitu Rosie Hunting-Whiteley sebagai Carly. Dan seketol lagi yang pegang watak macam bagus dan hebat sangat iaitu Josh Duhamel sebagai Major William Lennox.

Introduction cerita ni sangatlah panjang. Tapi, ia memerlukan dari segi tumpuan dan komitmen yang kukuh dalam memahami konsep cerita. If baru start pun dah nak p toilet, maka, cepat-cepat tanya orang sebelah apa yang telah terjadi. Itupun kalau orang sebelah nak ceritakanlah. =)

Geng Decepticons jahat. Mereka-mereka sedang merancang untuk membalas kekalahan mereka sebelum nih di filem Transformers 2009 dulu tu. Revenge of Fallen.

Apa yang boleh disimpulkan kat sini, robot-robot pun mempunyai perasaan jugak. Kalau dalam cerita Transformer ni, ada seketol robot ni dia tak boleh terima hakikat yang dia datang bumi dan dijadikan hamba. Xtly, tak lah hamba pun. Juz bekerjasama la kot dalam meningkat peningkatan pelaburan bskl. Sebab masa kat planet asal dulu mereka adalah Tuhan. Amboi. Buat pala. So, Optimus Prime dan konco-konconya sedaya upaya cuba menentang kuasa jahat yang sesuka hati nak tukar bumi ni menjadi planet Cybertron.


Tapi tak lupa jugak ada since-since lawak dan sedih. Sedih sangat part... opps. P tengok sendiri. Sesungguhnya aku menangis.(pengakuan berani mati) hahaha. Tp taklah berambu-rambu. Setitik dua ja ok. Cover-cover. Yang lawak pulak, ada dua makhluk robot ni yang sangat comel dan kecik bakal menghiburkan anda supaya dapat cover balik apa yang sedih-sedih tadi. Siyesly, Buaih sungguh.

So, aku juz mencadangkan agar anda-anda pergilah menyaksikan Transformer Dark of The Moon nii. Tersangatlah best dan pasti anda puas hati. Selain itu, dicadangkan juga agar bawak masuk pop-corn yang dibeli. Hal ini kerana ia sedikit sebanyak mengurangkan rasa debaran di saat detik-detik cemas dan suspen ketika menonton. Secara hipotesisnya, semakin cemas situasi itu berlaku, semakin laju pop-corn disumbatkan ke dalam mulut. ............                Hm, crita ni tengok buleh, percaya jangan.

Ok. itu sahaja.

p/s : Terbayang kalau mesin basuh, mesin jahit, segala jenis mesin yang ada boleh bertukar jadi robot. perrgghh!! mesti membebel kemain.

Thursday, 23 June 2011

Bajet Berseni

Tangan aku agak gatal masa nih. Aku adalah sangat pantang terhadap benda-benda rangoli ni. (Rangoli = warna warni bagi perayaan India.) hahaha. So, ni ja termampu.









Starting dengan nama sendiri dulu. Nanti-nanti nama orang lain pulak.



Tuesday, 21 June 2011

Thanks Doc.

Assalammualaikum.

Masuk-masuk ja ofis, ternampaklah doktor aku yang sudah semula jadi berada dalam ofis unit aku tu. So, apa lagi. Buat-buatlah terperanjat even aku tau yang dia balik dari Australia pada hari ini. HAHA.

Maka beliau pun mengambil masa untuk membuat sedikit sebanyak intro3 yang sewaktu dengannya mengenai pelancongan beliau di Australia tersebut. Dan aku pun, dengar ja lah sambil menyimpan hasrat bahawa aku juga akan ke sana nanti-nanti. haha. Nanti-nanti lah.

Sebelum tu, dengan semangat dan jiwa raganya, doktor aku telah membeli cenderahati kepada staff3 beliau. Pagi-pagi dia da hidang kami se-tappeware coklat dari Australia. Even aku dan kakak-kakak tak pegi, ingat jugak kat kami. So, selain aku, kakak kat ofis aku dapat cenderahati jugak. Tapi, mereka punya lain sikit. Tempat lapik cawan yang bercorakkan tempat-tempat menarik di Australia yang tidak terbuang harganya. Apala doktor, kan da kantoi.

Aku pun dapat tau. Lagi speacial. Paling best, aku dapat seperti mana yang diharapkan. Haahaha. Seekor beruang koala..! Gembira bukan kepalang aku. Ingat jugak doktor kat aku noh..Comel gila. Asyik nak pelukk ja. Manja betul. Tp aku risau lah. Boleh ka dia sesuaikan diri kat iklim Malaysia ni. Hm..tak pa lah. Nasib baik ofis aku ada Ekon. Bagi dia perasan sikit. Bajet macam ada kat Australia aa gak. hahaha. Adduhh..nak kena handle makanan-makanan dia pulak..agak-agak beruang ni demand tak? Hm, payah-payah, sumbat ja lah kfc, Mcd, Pizza noh.

La..tak percaya doktor bagi aku beruang ka? Isyh laa..sungguh laaa...tak percaya tengok,




tengok. kan da cakap. Keja nak pelukkk ja. jari aku pun jadilah..


Hahaha. Beruang koala aku ni sempoi sket. Boley pakai baju dan topi. Da macam geng Phua Chu Kang da skali pandang. 5x pandang macam beruang la. Manja ni...Hahaha..at last, akibat terlalu manja, aku letak kat komputer. Ha, senang sikit. Dia boleh usya aku tengah buat apa. Lau tak buat kerja, jangan dok p mengadu kat doktor sudah. Naya i. Mungkin yang selalu pegi luar negara biasa la setakat benda-benda alah ni. Tp ia tetap bermakna buat aku. Thanks dOc.

aduh, saket mata tengok. Yang mantol kat monitor tu dia lah tu.



p/s : Teringin nak pi Jepun. Tp ada orang kata payah cari makanan halal kat sana. So, kna bawak bekal la camnih.

Tuesday, 14 June 2011

Harimau Mengaum Jua!

AAuummnn!


Kalau kat hutan, dengar ja harimau mengaum, jenuh lari lintang pukang. Ya lah, nak selamatkan diri. tak kurang jugak ada yang sanggup panjat pokok, buat-buat mati dan sebagainya.

Tapi, bagi mereka yang dah bekerja ni, bila harimau mengaum ja, mereka pulak yang pergi serang harimau tu. Haha. Maybank lah harimau tu. Mana taknya, gaji mereka dijaga oleh harimau ni. Cukup bulan harimau ni mengaumlah. AAauuMMmnnn!! Gaaajjjjiii mmaaassYYuuKKK..~ So tak hairanlah bila tengok ramai  kakitangan penjawat awam pulun beratur dan sanggup ja menunggu giliran nak p serang harimau yang telah diamanahkan. Heheh.

Satu hari tu, Kak Zalida tanya, (09/06/2011)

Kak Zalida : Anim, gaji dapat bila. lambat nohh,


Aku           : Taktau la kak ida. p bagi akaun maybank plak. En.Muaz kata lambat 3 hari.. (dengan
                     nada yang frust)


Kak Zalida : Oohh..jenoh nohh..minggu depan la kan?


Aku           : Tu aa. Sabaq ja lah.. (lambatnyaaaa!!)

Kebetulan hari tu, aku balik dengan kakak aku yang bekerja di Pejabat Daerah Tanah. Dia ni direct balik lewat. Bajet pekerja cemerlang btol. Aku tukang penunggu dia ja la. Semasa menunggu beliau di perkarangan bawah KOMTAR yang berdekatan dengan Maybank tu, tiba-tiba aku tergerak hati.  
"P la check. mana tau dah masuk gaji. tak pun, Harimau bagi dividen ka. HAHAHA. tak pasai. join saham apa pun tak."
Aku pun melangkah malas masuk ke bahagian ATM Harimau tu. Dalam hati dok kata,  
"ada, ada la..tak dak, takdak la..minggu depan.."
Alangkah terkejutnya aku rupanya gaji dah masuukk rupanya..wahahaha!! Tu dia. jakun aih. Siyes la jakun. Yang terkinja-kinja sangat ni bukan apa, macam la aku tak pernah dapat gaji sebelum ni.  Bezanya this is my first time aku terima gaji di Government Sector.  Hahahaha.  Gaji aku ni kalau tak potong EPF ni, banyak g niii...(mula dok buat berkira) alahai, EPF penting kot. Untuk masa depan lah. Kot la, nak guna untuk apa-apa di masa akan datang..memangla sekarang tak napak. Nanti kau akan nampak jugak faznim. Jangan dok buat menggelabah mana duit hang p suku lagi.

"nyum-nyum delicioussO", kata beg Dora & the Explore"

It does'nt matter la gaji sikit ke banyak. Asal aku kerja dengan ikhlas dan bersyukurla ada jugak orang sudi bayar gaji aku. Kalau dok rumah?  Jangan haraplah. Gergaji yang nanti dapat.

So, bila dah bekerja, dah bergaji la sangat, mula lah kakak-kakak nampak...dan mulai saat itu, akan bermulalah episod share-share dan tong-tong menontong. You know why? dah tiba masanya untuk aku pulak nak meringankan beban-beban tanggungan kat rumah.  Kalau dulu 100% mak dan ayah bayarkan segala-gala. Baik bil itu ini, pakaian-pakaian, makanan-makanan, sebaliknya aku? hahaha. Kecik lagi..tak yah nak fikir lah. Yang penting enjoyy!

Now, barulah aku sedar. Ya sesungguhnya aku sedar.  Baru aku tahu macamana nak dapatkan wang Rm1 tu.  Maybe adala cara shortcut yang len, mintak sedekah or whatever, but, bila dikenangkan, owh, bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah. ei. betoi ka? hahaha. lantaklah.  Kakak aku pernah aku tengok aku balik kerja sebelum ni.  Pakat gelak la ramai-ramai." Anim baru kerja sehari tu. Tidoq dah ternganga-nganga dah. Bagi dia tau..camtulaa..cari duit..penat..tu pun jangan..tak hargaii.." uik? bila masa aku tak hargai? Memang, sememangnya. Penat.  Dapat bayangkan jugakla macamana mak dan ayah aku dok p cari rezeki untuk membesarkan 5 beradik. Tapi bangga jugak dengan mak ayah aku sebab tak ajar aku dan adik beradik yang lain bermewah-mewah. Cukup dengan apa yang ada. Sejujurnya, ayah aku tak pernah pun belikan aku mainan pun macam budak-budak lain. Even dari kakak sulung aku sampai la aku yang bongsu ni. Haha. Apa lagi, lenjan yang jiran punya la.

Aku dulu-dulu :
  1. Ayah. Nak duit...Nak bayar yuran..bla..bla..bla..buku tu..buku apa nama ni..ala...kelas tambahan lagi..
  2. Kalau ayah kata," Anim, p beli roti sat!" aku nanti dari jauh-jauh dah jerit, BAGI DUIT YAH..!
  3. Ayah. Nak p pasar malam.. (padahal mak aku masak ja, tp memilih la katakan, sanggup g beli kat pasar malam) nak duit boleh? Ayah bagi rm2. (dalam hati, rm2 ja? ya lah. kawan-kawan aku rm 5 tau. pakej. makanan dan air lagi boleh dapat. nugget-nugget)
  4. Maaakkkk...~ (Mak aku cukup tau nada aku panggel yang menandakan aku nak duet) Dah dapat duet dari mak, then cakap, tq mak..nanti kerja anim bayar.(bagi sedap hati si ibu) haha. cam tu la. Sampai mak aku dah lali.
  5. "Ayah, nak duet yah. anim teringin bla..bla..bla..bla..tp tak cukup lagi..bla..bla..bla.." dan dapat. yea..yea...
Ternyata aku dulu jenis yang meminta-meminta...isy3..bajet anak last semua boleh dapat..hey..tak lah..aku depends ja..ikot kemampuan..kalau ada, ada..tak dak..tak pa..tp pernah frust bila keinginan dihalang..but now..

  1. Masa study dulu aku guna duit pinjaman ja. PTPTN. haha. tp kadang-kadang balik rumah mintak jugak dana-dana dan sumbangan. Hehehe. apalah guna kakak-kakak yang ramai kan?
  2. Beli-beli barang dah tak berkira dah.  Aku beli ja. Apa yang aku rasa kurang kat rumah, aku beli. At least ayah aku tak payah sibuk-sibuk nak beli. aku dah belikan. okey?
  3. Pasar malam pun jarang. depend on keinginan. Paling favourite aku pon dulu Bihun Pak Hardi dan Laksa Air Itam ja. Kalau Mak aku masak, better makan yang mak masak. 200x ganda sedap dari pasar malam.kan?kan?
  4. Aku bagi ja duet kak mak. Nak kata ganti tu..ganti la kot. al-maklumlah. baru gaji pertama. nanti lebat-lebat sikit boleh la up-up lagi.
  5. Nak beli apa-apa, aku beli ja. tak gtau ayah dah. tengok-tengok dah ada kat rumah. habis kuat ayah tanya, "bila hang beli ni?" then explain to him.
  6. Paling-paling mematangkan aku, bila bil Elektrik, bil Telefon, bil Air, bil Broadband aku dah mula kena bayar.  Sebelum ni dengan bangga aku dok guna-guna dengan tanpa perasaan. Sebab fikir orang lain bayar (kakak aku jugak) aku rileks ja. Now, nah! rasakan! (share-share lah, bahagi darab tolak tambah)
Hahaha. Baru lah aku rasa...gaji sebelum ni aku rolling-rolling ja. Habis bulan ni, tunggu bulan depan punya pulak. Sampai aku tak nampak kemana cash flow aku dulu. Tp skrang aku agak berhati-hati dan tertekan pun ada jugak. Coz aku takut terlebih berbelanja. Ntah buat pertama kalinya aku jadi rasa takut nak shooping. Siyes. WAhh. matangkah aku?

Mak, ayah, thanks for everythings!


thanks also to all my sisters !! =)


camni? matang la kot noh...?







p/s: 4hari dah abes rm500.00. mahalkan barang sekarang?? duet pun dah macam air ja..kecoh an?

Monday, 13 June 2011

HOHORAYY!!


Assalammualaikum  (^_^)

Hari ni kan,kan. Doktor takdak. P Australia.
So, tiada doktor, tiada kerja.
Hoi. sapa kata takdak? ada..tp beasa-beasa ja.
Tak macam selalu. hehehe.
Bahagia bukan kepalang.
Juz tulun-tulun kakak-kakak yang len.
Filing3, Stapler3, Jawab Call,
Maybe jap g nak wat sijil kot.
Baru ni buat kursus Audit Diabetes.

Sembang-sembang banyak. Adduii..
Puasa lak hari ni.
So, kena jaga manner lah. Tak bley nak ngumpat-ngumpat sangatlah.
hehehe.
Gaji da masuk tau..tapii...
Mengantuk pun ada ni.
Yeeehaaa...
Doktor, bawak balik beruang koala satu ya.
Nak bela. Boh nama
Otomen.
k, papai.


~boringnya..~

Wednesday, 8 June 2011

Bila Setiausaha Jiwang

Ketika dalam perbincangan antara aku dan kakak-kakak ku dalam kereta tiba-tiba lagu ni berkumandang dan tidak semena-mena aku trus jatuh hati padanya (macam terhayati plak bait3 kata lagu ni). Sangat best lirik dya tuh. Xtly tak tau langsung tajuk dya.  Yang aku ingat terima kasih ja. tanya kakak aku. pergghh, bajet tau la sangat mula-mula. last-last aku carik sendiri. 


Aku taip google, lagu terima kasih, then kuar nih.


Artist : Lestari Band   
Tajuk : Terima Kasih Segalanya.




Terima kasih ku ucap kepadamu
Kerana sudi menyayangi diriku
Semoga kita bersama dan setia
Aku bersyukur pada Tuhan Yang Esa
Kerana dia yang menemukan kita

Semoga kita mendapat rahmat darinya
Hidup bahagia

Oh kasih indahnya kurasakan
Sewaktu engkau ada bersama di sisiku
Indahnya cintamu
Biarpun apa yang terjadi rela ku tempuh
Asal kau tahu hargai pengorbananku ini
Terhadap dirimu

Sewaktu kau berduka aku ada di sisimu menemani
Sewaktu kau gembira jangan pula kau lupa diri ini
Andainya aku tiada
Abadikan cinta kita sepanjang hayatmu

Terima kasih ku ucap kepadamu
Kerana sudi menyayangi diriku

Semoga kita bersama dan setia
Hidup bahagia... 





alalalalalalala..sweeettt... haha.
dedicate to someone.  i love you mr.M.



Tuesday, 7 June 2011

Setiausaha Olok-olok

Assalammualaikum! (tu dya, macam mebai aih)

hehe, mana ada mebai..tengah lemah lembut lagi gemalai ni..haha. giur ja.

Today, buat pertama kalinya aku duduk di tempat Setiausaha Pejabat dan mengendalikan tugas-tugas setiausaha. Hey,hey, for what? saja la. seronok-seronok...mengisi masa lapang..wekk..
Haha. Taraklah! Tak pasai ja aku nak dok situ tanpa sebab.  Sebenarnya..aku ditugaskan untuk menggantikan kak Ida..(Setiausaha Pejabar original punya) Kak Ida cuti.. p daftar masuk U nu. Syok toi dya. rezeki mencurah-curah. Iri hati pun ada ni. hahaaha. Itu lagi la. Tersangatlah tak pasai. Hmm..Sajala. Syok tengok life dya.(macamna tengok pun aku tak tau, pandai2 ja) Syokla, kerja dah tetap, dah kerja dapat tawaran belajaq pulak. wOw! tersangatlah bangga dengan beliau. Aku anggap dya macam idola aku la. cheyywah! Kak ida ni sebenarnya juga merupakan senior PTSS course DSK cam aku la. tp batch sebelum aku dan rakan-rakan yang lain masuk ah. alah, lewat se-sem aje. Elok dya abeh sem4, aku ngan dak3 yang len baru nak mendaftar. Ha, begitu lah. Tu dya. Cerita kak ida saja ka ni?

Right, move to my next point. Kesimpulan atas cuti rehat yang dipohon oleh Kak Ida tu, aku diarahkan oleh Doktor unit aku untuk menggantikan beliau. Hm, so far, tak la merumitkan sangat. Agak bernasib baik pada hari ini Timbalan Pengarah Kesihatan (Boss) mengambil EL. But, kerja tetap kerja. Surat keluaq masuk kena ambil tahu jugak. Tp aku taklah keseorangan dalam mengendalikan kes ni. Kak Sarah. Beliau banyak la memberi pengetahuan-pengetahuan baru.  At least bila-bila aku kena ganti lagi, ehem, (perasan) tak lah kekok, ternganga3 kena buat apa.

Setahu aku jadi Setiausaha kat sini mereka-mereka tak payah pergi sibuk-sibukkan diri untuk menghadiri mesyuarat. Wahh!! alangkah bahagianya! Dapat aku bayangkan mereka tidak perlu memerah otak untuk membina ayat-ayat puitis dalam menyiapkan minit mesyuarat dan tak perlu jugak tertanya-tertanya minatang apa yang telah diguris sepanjang meeting berlangsung.(yang guna trengkas tu la)

Terkenang kembali suatu ketika zaman latihan industri aku, gila punya banyak mesyuarat nak kena attend. Sabaq ja lah. Tekanan tok sah la cakap. Jerawat pun kian meningkat. Dah tu, bila da duduk dengan Pengarah Perbendaharaan, cerita pasai duit-duit ja la. Duit p mana, perbelanjaanla, apa la, peruntukkan segala bagai. Paling lemah bila apa yang kita record, sayangnya tak jelas bila dengar balik.  Paling bermasalah bila pronoun bi kan banyak persamaan, cakap lain, dengar lain, tulis lain. Memang carca marba.  Alhamdulillah, selesai 3 bulan jadi Setiausaha Peribadi kat sana, aku dapat tukar jabatan. Jadi Setiausaha Pejabat pulak. Memang different gila tugaih dya. Yang penting aku sangat happy.  Aku anggap apa yang berlaku sepanjang latihan industri merupakan pengalaman yang bermakna.

Jadi setiausaha ni pun tugas dya kebanyakkan berbeza-beza.  Of kos lah kan, kita ni kena ikot cakap ketua kita. Sesetengah tu ada yang nak simple-simple ja..dan ada juga yang nak lebih-lebihnya...kalu tak, tak la jadi isu bila setiausaha sendiri berkawin dengan boss. awww.. hahaha. Timbalan Pengarah Kesihatan kat sini adalah wanita. Bila aku tengok beliau, secara automatik aku mesti ingat dekat cikgu Matematik aku iaitu cikgu Latipah. Yang samanya mungkin dari segi rupa mereka yang kacuk cina masuk islam. Itulah paling mengingatkan aku. 

Pabila ditanya mengenai TPK ni kat Kak Ida, first time aku dengar orang kata boss ni sweet, sporting, cute, dan sebagainya. Mak aih. Selalu kalau aku tanya, "boss garang tak kak?" mesti ada ja yang bagi negatif-negatif, antaranya, "hm, garang ooo....", "boley laa...(sambil buat muka mau takmau)", "baik ang hati-hati", hahaha. selalu cam tu, paham sangatlah.  Sebagai setiausaha, pandai-pandaila main peranan macamna nak jaga hati ketua itu. Tp tu lah. Kak Ida ni betui ka tak? ada ka jawapan sweet, sporting itu yang dya bagi? Dan tak lama pas tu, aku pun buat kajian..ehhh..betullaaahhh!!! TPK memang sporting ponnn..baru aku teringat...

Pada suatu hari, aku p tempat kak Ida, nak hantar surat untuk ditandatangan oleh TPK ler. Kebetulan TPK pun ada bersamanya. Elok aku sampai, takdan nak bagi salam, dya hingaq dah, dya kata, "Ni sorang lagi  si kecik ni, awak mai sini sat" aku pun menghampiri beliau. dok ingat tak pa la. Sikit pun aku tak takoott..sebab aku bukannya buat salah pun. wahaha. Tau tak, dengan tak pasai-pasainya, dya tunduk pegang kaki aku satu lagi tangan pegang kat bahu, rupanya, dya punya pulun nak dukung aku. Tu dyaaa...gagah betui. aku siyes tak sangka bahawa beliau akan bertindak sedemikian. Memang betollah! sporting abes. Dya kata, dya geram. aku kecik sangat. hahaha, ehem. Kecik bukan sebarang kecil ya.

Memandangkan beliau pun tak ada di pejabat, maka kerja aku ringan-ringan sahaja. Just rekod surat, sign-sign, main cop-cop, keluar masuk bilik dya letak surat, hehe. Sangat mudah bukan?
Dari segi call, aku men jawab ja. Tak tau, aku passing orang. hehe.

Kesimpulannya, jadilah setiausaha yang bijak dan mampu memberi peningkatan terhadap kualiti syarikat mahupun jabatan kerana ia berpontensi memajukan diri kita dalam membina kerjaya. Penampilan asas peribadi. Cheeyywah! Go,go,SecreTary!!

p/s: Abaikan sahaja tanggapan negatif mengenai setiausaha. Asalkan diperolehi dari sumber yang halal.